Dagene blir lysere, solen skinner kraftigere og de første plantene spirer – våren har endelig kommet til Rotvoll. Nå rett før bjørkeknoppene utvikler seg til blad, transporterer bjørketrær næringsrikt vann fra røtene sine opp til grenene og videre til de skuddene som skal utvikles: Bjørkesevjen. Før bladene har utviklet seg produserer bjørketrær den næringsrike saften i overskudd, slik at vi kan tappe en del av den med god samvittighet. Det som er viktig for trærne er at hullene blir korket når bladene står i full prakt, slik at de kan nytte sevjen når den trengs. Bjørka er et sterkt tre og det tåler disse prosedyrene godt hvis de utføres skånsomt og gjentas maksimalt annet hvert år.

I denne uken har safteriet begynt å tappe bjørkesaften direkte fra våre bjørketrær. For å få tak i saften drillet vi ett hull på skrå oppover i hvert tre, slik at sevjen renner ut. Da drillen var ca. 3 – 4 cm inn i treet begynte bjørkene allerede å dryppe. Vi ledet sevjen med avløpsslanger fra hullet direkte til dunker. Etter ett døgn var de første dunkene allerede full av ren og klar saft.

Nå finnes det mange muligheter å bruke den mineralrike bjørkesaften på. Med sin fersk og lett søt smak kan den blandes i forskjellige drikker, nyttes rå, eller lages sirup av. Nytten og nytelsen av bjørkesevjen har gamle tradisjoner i nord- og øst-europa. Det blir antatt at sevjen har en anti-depressiv og helbredende virkning. Men i hvert fall smaker den godt!

Se på flere bilder på vår facebookside.